Van Teamlid naar Leider

In elke organisatie komen we ze tegen. Werknemers die vanuit het expertise in hun vakgebied door zijn gegroeid naar leidinggevende. Dit kan zijn als teamleider, projectleider of manager. Wat we vaak vergeten is dat goed zijn in je vakgebied, niet automatisch betekend dat je ook een goede leidinggevende bent. Immers van een leidinggevende worden hele andere vaardigheden verwacht dan van een teamlid.

 

Ik omschrijf het vaak als het winkelen in de supermarkt. Als teamlid zit je fijn met je andere teamleden in het karretje. Het karretje wordt voor je door de winkel geduwd. En er wordt aan je gevraagd om spullen in de kar te leggen. Soms ben je even lekker tegendraads bezig en gooi je stiekem iets anders in het karretje. Of je gaat lekker bewegen in de kar om het sturen moeilijker te maken. Altijd samen met je team. Fijn......

Stel je nu eens voor dat je uit dat karretje wordt gehaald en aan het 'stuur' komt te staan. Ineens moet je mensen in het karretje (vaak ook nog eens je oud teamleden) op weg helpen door de winkel. Jij stuurt de kar, jij bepaald de richting, vaak met een boodschappenlijstje van hogerhand wat je moet uitvoeren. Maar jij bent nu diegene die de route bepaald. Ineens moet jij de personen in het karretje gaan aanspreken omdat ze iets stiekem in de kar gooien wat niet op het boodschappenlijstje staat. Moet je de kar recht laten rijden ondanks het heen en weer bewegen van de teamleden in de kar. Iedereen kan wel aanvoelen dat dit niet iets is wat je zomaar even doet. 


En dan is het juist zo gek dat we op dit punt als organisatie weinig aandacht hebben voor beginnend leiders. Vanuit mijn eigen ervaringen met dit probleem, en mijn kennis van het ontwikkelen van mensen, heb ik voor deze specifieke doelgroep een coachtraject ontwikkeld.

 

Het coachtraject "Van teamlid naar leider" is specifiek ontworpen voor beginnend leidinggevenden die de uitdagingen willen overwinnen die gepaard gaan met de overgang van een teamlid naar een leiderschapsrol. Vaak worden medewerkers gevraagd om leidinggevende te worden vanwege hun uitstekende prestaties in hun huidige functie. Echter, als leidinggevende worden er andere vaardigheden en kwaliteiten van hen verwacht.

Het coachtraject richt zich op drie essentiële pijlers:

  • Wie ben ik
  • Wat kan ik
  • Wat wil ik

We beginnen met het verkennen van jouw persoonlijke identiteit, sterke punten en waarden. Vervolgens richten we ons op het identificeren van jouw vaardigheden en het ontwikkelen van nieuwe competenties die essentieel zijn voor effectief leiderschap. Ten slotte verkennen we jouw ambities, doelen en motivaties, zodat we kunnen werken aan het creëren van een leiderschapsstijl die bij jou past.

Tijdens het coachtraject kunnen we gebruik maken van verschillende assessments om meer inzicht te krijgen in jouw persoonlijkheid. Assessments die we kunnen gebruiken zijn onder andere het DISC-profiel, Mentale Kracht profiel en drijfveren.

Het traject wordt individueel afgestemd op elke deelnemer en heeft een minimale duur van 6 maanden en een maximale duur van 1 jaar. We beginnen altijd met een intakegesprek om jouw specifieke behoeften en doelstellingen te bespreken. Daarna zullen de benodigde assessments worden afgenomen om een dieper inzicht te krijgen in jouw persoonlijkheid en ontwikkelingsgebieden. Vanuit al deze input gaan we een persoonlijk actieplan opstellen om jou eigen leiderschapsstijl in kaart te brengen en te ontwikkelen.

Het 6-maanden traject omvat naast het intake gesprek 4 coachgesprekken, waarin we werken aan het opstellen van een individueel actieplan dat aansluit op jouw behoeften en doelen. In het 12-maanden traject zijn er drie extra gesprekken waarbij we specifiek aandacht besteden aan onderwerpen uit de HR-cyclus, zoals functionerings- en beoordelingsgesprekken. Hierbij zorgen we ervoor dat we aansluiten op de methodieken die binnen jouw organisatie worden gebruikt.

 

Gedurende het hele traject is er ondersteuning beschikbaar via WhatsApp. Dit stelt jou in staat om vragen te stellen, successen te delen of eventuele uitdagingen te bespreken tussen de coachgesprekken door.

Kortom, het coachtraject "Van teamlid naar leider" biedt een op maat gemaakt programma om beginnend leidinggevenden te ondersteunen bij het ontwikkelen van hun leiderschapsvaardigheden en het creëren van een leiderschapsstijl die authentiek en effectief is.

 

Heb je interesse in dit traject en wil je de mogelijkheden hierover eens bespreken. Neem dan contact met me op.