Het DISC-model is een persoonlijkheidsmodel die helpt bij het begrijpen van menselijk gedrag en communicatie. Het model verdeelt persoonlijkheden in vier verschillende profielen, elk met hun eigen kenmerken en voorkeuren. De vier profielen zijn Dominant, Invloedrijk, Stabiel en Consciëntieus.

 

  1. Dominant (D) - mensen met een dominant profiel zijn gericht op resultaten en willen de leiding nemen. Ze zijn zelfverzekerd, direct en doelgericht en kunnen soms overkomen als autoritair en veeleisend. Ze houden van uitdagingen en nemen graag risico's.

  2. Invloedrijk (I) - mensen met een invloedrijk profiel zijn extravert en sociaal en houden ervan om met mensen om te gaan. Ze zijn enthousiast en optimistisch en hebben een groot gevoel voor humor. Ze zijn vaak erg creatief en hebben een goed gevoel voor trends en mode.

  3. Stabiel (S) - mensen met een stabiel profiel zijn gericht op samenwerking en zijn loyaal en zorgzaam. Ze houden niet van veranderingen en hebben graag duidelijke richtlijnen. Ze zijn geduldig en hebben een groot inlevingsvermogen en zijn goede teamspelers.

  4. Consciëntieus (C) - mensen met een consciëntieus profiel zijn nauwkeurig en analytisch en hebben een groot oog voor detail. Ze zijn perfectionistisch en houden ervan om georganiseerd te zijn. Ze zijn soms wat terughoudend en kunnen wat gesloten overkomen.

Het DISC-model kan worden gebruikt in verschillende contexten, zoals bij werving en selectie, teambuilding en individuele coaching. Het kan helpen om de communicatie te verbeteren en conflicten te verminderen door inzicht te geven in elkaars voorkeuren en gedrag.

Elk individu heeft een unieke combinatie van de vier DISC-profielen. Het DISC-model is een nuttige tool om meer inzicht te krijgen in uzelf en anderen en om de communicatie en samenwerking te verbeteren.

Maak jouw eigen website met JouwWeb